top of page

דיני עבודה בימי הקורונה

עם התפשטות נגיף הקורונה בישראל וסגירת עסקים ומקומות עבודה, הוצאו עובדים רבים לחופשה ללא תשלום (חל"ת),  לאחרים צומצמה המשרה בצורה משמעותית וישנם כאלו שפוטרו או החליטו להתפטר עקב השינויים.  בזמן זה, עולות שאלות רבות בכל הנוגע לזכויותינו בהווה ובעתיד, אותן אנו מצפים לקבל ואף לדרוש בחלק מהמקרים.

לאחרונה קיבלתי פניות רבות מעובדים אשר הוצאו או עתידים לצאת לחל"ת, ולא מכירים את זכויותיהם, פנו אל המעסיקים ולא קיבלו מענה ראוי, דבר אשר גרם להם להרגשה כי הם עתידים לאבד את מקור פרנסתם  או שמא כבר איבדו.

פניות אחרות למרבה הצער, היו בהקשר שבו מעסיקים רבים בחרו לנצל את התזמון של נגיף הקורונה בכדי לסיים העסקתם של עובדים המוגנים על פי חוק, או שהחלו עבודתם מספר ימים לפני התפרצות הנגיף ועוד.. וזאת מבלי לערוך לעובדים אלו שיחת שימוע והליך פיטורין כנדרש על פי דין, והגרוע מכל, לפטר דרך הודעה בטלפון הנייד, ללא מסירת מכתב פיטורין או כל מכתב מנומק בדרך אחרת העונה לשאלה מדוע ההליך שבחרו לקיים מול העובד- הוא הליך תקין.

רבים מהעובדים בטוחים כי בעקבות מצב החירום אשר הוכרז במדינה, המעסיקים יכולים ואף מורשים לפעול כך.  זוהי טעות חמורה אשר בעקבותיה מאבדים העובדים זכויות רבות.

עובדים אחרים, אשר הדבר נשמע להם כלא תקין, דאגו לפנות ולקבל ייעוץ משפטי אשר בזכותו הצילו את זכויותיהם וכבר התחילו לקבל כספים מהמעסיקים אשר פעלו בדרך זו.

בנקודה זו, בה העובד מפוטר או יוצא לחל"ת, זה הזמן לעשות סדר בסגר. זה הזמן לבדוק האם הכספים אשר מופרשים מהשכר החודשי שלנו עבור קופות הפנסיה, ההשתלמות הפיצויים והביטוחים השונים אכן מועברים לקופות אלו ולא נשארים אצל המעסיק.

מאחר ואנו לא יכולים לצפות את פני העתיד, זה הזמן לבצע בדיקות אלו וזאת בשל החשש שבעתיד, ובמידה והמעסיק חייב כספים אלו לעובד- בין אם גבה אותם משכרו של העובד ולא העביר לקופות, ובין אם כלל לא הפריש את הכספים -לא יוכל עוד לעמוד בהתחייבויותיו הנדרשות על פי חוק. עניינים אלו נידונים רבות בבתי הדין, ולפני שמעסיק ירד מנכסיו וכל עוד כספים אלו לא הועברו אל קופות העובד, כדאי כבר כעת לפתוח בהליך משפטי אל מול המעסיק.

כך למשל, במקרה אחד בו טיפלתי עם תחילת התפשטות הקורונה והכרזה על מצב חירום, דובר על עובד שעבד שנה וחצי במקום עבודתו, המעסיק גבה משכרו החודשי את התשלומים לקופות השונות אך לא העביר אותם אל החברות המבטחות, בנוסף נערך הליך פיטורין שלא כדין ואף העובד לא קיבל מכתב סיום העסקה מסודר- דבר אשר מנע ממנו לממש זכויותיו כגון קבלת דמי אבטלה, בעיקר בימים טרופים אלו בהם מאוד לא פשוט למצוא מקור פרנסה.   במקרה זה נשלח מכתב התראה לפני נקיטת הליך משפטי אל המעסיק אשר באופן מידי בחר לשלם את החוב וזאת בנוסף לפיצוי אותו דרשנו ומכתב פיטורין מסודר. כבונוס, הבטיח המעסיק להחזיר את העובד שפוטר לעבוד בחברתו עם תום המגפה.

 

במקרה אחר, פוטרה ללא שיחת שימוע, עובדת אשר עבדה במקום עבודתה ימים ספורים. לאחר שליחת מכתב מטעמי, הוחזרה העובדת למקום עבודתה ואף קיבלה שכר עבור הימים בהם לא עבדה לאחר שפוטרה שלא כדין.

 

מקרה נוסף, בו דובר על פיטורי עובד לאחר שעבד בסך הכל שבוע ימים במקום עבודתו, פוטר ללא הליך פיטורין תקין ואם לא די בכך, שכרו על ימים אלו טרם שולם ואף המעסיק בחר שלא להתייחס לפניותיו של העובד לקבל את שכרו וזכויותיו. מאחר ובמקרה זה מדובר על חוזה קצוב בזמן בו המעסיק מחויב להעסיק את העובד לתקופה מסוימת וכך ההפך, פרט לעובדה שמדובר בהלנת שכר ובהליך פיטורין שלא כדין, החוזה הופר מצידו של המעסיק.  תביעה לבית הדין מוגשת בימים אלו.

 

במידה ויצאתם לחל"ת, פוטרתם או התפטרתם בתקופה זו של מגפת הקורונה, לא מן הנמנע ואף רצוי לפנות לעו"ד לקבלת ייעוץ משפטי אשר יוודא שקיבלתם את כל הזכויות המגיעות לכם בימים אלו.

 

משרדי עוסק רבות בתחום דיני העבודה, אני מזמינה אתכם ואתכן לפנות אלי דרך האתר, בדף הפייסבוק, במייל או בכל אמצעי אחר בכל שאלה ולקבל מענה מקצועי והכוונה באופן אישי, וזאת ללא כל התחייבות מצידכם.

דעו את זכויותיכם למען עתידכם.

 

מאחלת לכולנו ימים בריאים וחזרה מהירה לשגרה,

דקלה.

Elbow Greetings

© כל הזכויות שמורות למשרד עורכת דין דקלה אסתר פדה

bottom of page